Säkerhet & Brandskydd

Bostadsrättsföreningen Dragarbrunnen

 

Säkerhet & Brandskydd

 

Föreningen bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete. I detta åligger det lägenhetsinnehavaren att följa de krav och rekommendationer som anges.

 

Polisen - telefonnummer 114 14

Polisens har ett telefonnummer som är nationellt för att underlätta för dig som vill få kontakt med Polisen.

114 ska du ringa när du inte har akuta ärenden till Polisen, till exempel när du vill göra en anmälan om brott, få upplysningar eller tipsa Polisen. Vid livsfara ringer du 112.

 

Brandvarnare (rökdetektor) & basenhet Vbox

Lägenhetsinnehavare för respektive lägenhet ansvarar för att utrustningen från Verisure som varje lägenhet har:

  • se till att brandvarnare/rökdetektorna fungerar och är korrekt installerad
  • kontrollera regelbundet att brandvarnare/rökdetektorna fungerar och byter batteri
  • vid överlåtelse av lägenhet att brandvarnare/rökdetekorerna & basenhet Vbox finns kvar i lägenheten, säljaren ansvarar för att köparen blir införstådd om ansvaret samt att loggningsuppgifter till basenhet Vbox förmedlas till köparen
  • vid en icke fungerande brandvarnare/rökdetektor & basenhet Vbox kontakta styrelsen omgående och lägenhetsinnehavaren kan bli ersättningsskyldig

 

Handbrandsläckare & brandfilt

Det finns ingen lagstadgad skyldighet att ha en handbrandsläckare i lägenheten och följaktligen inte heller någon skyldighet för föreningen att utrusta lägenheterna med sådana. Vi rekommenderar dock våra medlemmar att ha en sådan tillgänglig i lägenheten.

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar i bostäder en godkänd

handbrandsläckare enligt SS EN 3-7 med minst 6 kg pulver, effektivitetsklass 43A 233BC. Man påpekar också att en brandfilt är ett bra komplement till handbrandsläckaren. Brand på spisen och åtkomliga små bränder på horisontella ytor släcks effektivt med filten (de flesta bostadsbränder startar i köket). MBS har en bra hemsida med ytterligare information, www.mbs.se . Även på Brandskyddsföreningens hemsida www.brandskyddsforeningen.se finns värdefull information.

 

En 6 kilos brandsläckare kostar ungefär 500 Kr och en brandfilt 200 Kr.

 

Trapphus

Vid brand skall trapphusen fungera dels som utrymningsvägar för de boende och dels som inryckningsvägar för räddningstjänsten. Blockera inte trapphusen! Grundregeln i lagar och anvisningar är därför att de skall hållas fria från brännbart material och från sådant som kan hindra utrymning och släckning. Barnvagnar, möbler, cyklar, pulkor förvaringshyllor, mattor och stora krukväxter är några exempel på föremål som inte får förvaras i trapphusen.

 

Håll vind-, källar- & garagedörrar stängda & låsta

Låsta dörrar minska risken för anlagda bränder samt säkrar brandcellerna

 

Stäng in branden

Brinner det i din lägenhet - ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

 

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus

Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt - stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

 

 

Brandfarliga vätskor & medel

I vinds- och källarutrymmet får man inte förvara brandfarliga vätskor av klass 1. Det är till exempel strängt förbjudet att förvara bensindunkar i källaren.

Det är även av brandsäkerhetsskäl absolut förbjudet att ställa in halvtomma målarburkar, lösningsmedel, bilbatterier eller andra kemiska preparat i soprummet.

 

 

Förbjudet att grilla på balkongen

Det är absolut förbjudet att använda kol & gasgrillar på balkongerna.

 

 

Copyright © All Rights Reserved.